Makine Taşıma

Farklı bir yere taşımayı düşündüğünüz Büyük ebatlardaki üretim hatlarının tek parça aktarımı mümkün olamamaktadır. Konteyner, Kamyon veya Tır kasaları vasıtasıyla taşınabilecek makinenin bu taşıma ekipmanlarının boyutuna göre ayrıştırılmaları gerekmektedir. Zaten farklı modüller halinde olan bu makineler, mekanik olarak ayrıştırılacak kısımlarına göre enerji ve data kabloları sökülür ve bu kısımlar mekanik olarak ta sökülerek taşımaya uygun hale getirilirler. Parçalara ayrılmış olan makine, Konteyner, Kamyon veya Tır kasalarına hassasiyetle yüklenir.

Dikkatli bir taşıma işleminden sonra makine hassas bir şekilde makinenin kurulacağı alana indirilir. Parçalar mekanik kurulum ekibi tarafından bir araya getirildikten sonra gerekli enerji ve data kabloları çekilerek bağlantıları yapılır. Son kontroller yapıldıktan sonra enerji verilir ve olası sorunlar giderilir. Makine bu adımdan sonra öncelikle kuru (ürünsüz çalışma) yapılarak test edilir. Ardından ürünler eklenerek makine ürünlü çalışır halde test edilir. Son olarak kullanmaya uygun ürün çıkarılarak işlem tamamlanır.

Taşımayı düşündüğünüz farklı tiplerdeki makinelerinizi yukarıda belirtildiği gibi tecrübeli ekibimizle özenle de montaj ve montaj işlerini yapıyor ve makinenizi çalışır hale getiriyoruz.

Makine Demontaj İşlerinde İş Güvenliği

Makine taşıma demontaj işlerine başlamadan önce enerji bağlantılarının sökülmesi gerekmektedir. Ana enerji beslemesi sökülmeden önce dağıtım panolarından ilgili bölümün şalteri kesilir ve enerji kabloları izole edilir. Bununla birlikte makineye giren harici giriş beslemeleri varsa sökülür. Ayrıca makineye bağlı olan UPS gibi besleme ekipmanları varsa makineden ayrılarak makine, tehlikeli olabilecek enerji kaynaklarından ayrılmış olur. Mekanik demontaj esnasında vinç, forklift gibi kaldırma ekipmanları kullanırken, bu ekipmanları kullanan kişilerin dikkatli olması ve kurulum ekibi ile koordineli bir şekilde çalışmaları gerekmektedir. Aksi taktirde yaralamalı veya ölümcül tehlikeler ile karşı karşıya kalınabilmektedir.

Makine Demontaj İşlerinde Gerekli Ekipmanlar

Elektrik Makine Demontajı

Makine demontaj işlemine başlamadan önce bilgisayar ve gerekli bağlantı ekipmanları kullanılarak makinelerdeki tüm yazılım ve parametreler alınır. Elektrik demontaj işlemi sırasında bir diğer önemli olan konu etiketlemedir. Bu yüzden demontaj işlemi sırasında etiketlemeye çok dikkat edilmesi gerekir. Bu doğrultuda kullanılacak ekipmanların arasında profesyonel etiket makinesi, etiket kılıfları, silinmeyen markalama kalemleri ve mekanik darbelere karşı dayanıklı olabilecek etiket ve etiketleme ekipmanlar kullanılmalıdır. Dikkatli bir etiketleme işleminden sonra söküm işlemine uygun ekipmanlar kullanılmalıdır. Bu işler mutlaka bu konuda tecrübeli ve profesyonel teknik personeller tarafından yapılmalıdır. 

Mekanik Makine Demontajı

Mekanik demontaj işlemleri sırasında da elektrik demontaj da olduğu gibi önemli olan konu etiketlemedir. Sökülecek üniteler ve bölümlerin gerekli markalamaları yapıldıktan sonra ünite ve bölümlerden demontaj işlemi başlamış olur. Demontajı yapılan ünite ve bölümlerin gerekli kaldırma ekipmanları (vinç, forklift, transpalet, kriko ve taşıma arabası) kullanılarak tecrübeli ve profesyonel teknik personel tarafından makineden ayrılarak uygun şekilde nakledilir. Bu işlemlerin tecrübeli personeller tarafından yapılması gerekmektedir, aksi halde makinede kalıcı hasarlar oluşabilmekte ve makine kullanılmaz hale gelebilmektedir.

Makine Taşıma Öncesinde Etiketleme

Endüstriyel Makine Taşıma işlerinde mekanik demontaj işlemine geçmeden önce elektrik demontajı yapılmaktadır. Makine montajı sonrasında devreye alma işleminin sorunsuz olması için sökülen kabloların yerinin doğru belirlenmesi, bunun için de demontaj öncesi etiketleme işleminin doğru yapılması gerekmektedir. Etiketleme işlemi konusunda tecrübeli ve dikkatli elemanlarca yapılmalıdır. Aksi taktirde kısa devre ve cihaz arızaları, sistemin düzgün çalışmaması ve hatta yanlış bağlantılar neticesinde ciddi mekanik problemler dahi görülebilmektedir. İşaretleme işleminin başarılı olabilmesi için pano grupları ve makine içi bloklar/bölümlere göre bir sistem hazırlanarak işaretleme işlemine başlanması ve buna göre notlar alınması gerekmektedir. Ayrıca işaretleme işleminin yanı sıra işaretlemede kullanılacak malzemeler de önem arzetmektedir. Gerekli olabilecek malzemeler aşağıda belirtilmiştir.

  • Etiket Makinesi
  • EC Tipi Kablo Etiketi
  • KC Tipi Kablo Etiketi
  • KS Tipi Kablo Etiketi
  • P Tipi Kablo Etiketleri
  • Klips ile bağlanabilen şeffaf kılıflı etiketler
  • Daralan Macaron Tipi Etiketleme
  • Kağıt Bant ve Permanent Tip S ve M tipi kalem...

Makine Taşımada Gerekli Kaldırma Araçları ve Ekipmanları

Makine taşıma işlerinde, makine blokları ayrılma aşamasında ve ayrıldıktan sonra kaydırma işlerinde bazı ekipmanlar hazır bulunmalıdır. Bunlardan en yaygın ve pratik olanı forklift 'tir. Forklift makine taşımada manevra kabiliyeti yüksek olduğundan en çok tercih edilen araçtır. Eğer kaldırdığınız blok ağırlığı sizde bulunan forklift kaldırma kapasitesinden fazla ise vinç tercih edilmelidir. Bunlarla birlikte makine sökme, taşıma ve makine kurma işlerinde kullanılacak bazı ekipmanlar veya araçlar aşağıda belirtilmiştir.

  1. Forklift ya da Vinç,
  2. Domuz arabası,
  3. Transpalet veya elektrikli transpalet,
  4. Kriko,
  5. Levye.

Makine Sökme ve Kurulum Esnasında Dikkat Edilmesi Gereken Kablo Tipleri

Çok fonksiyonlu makinelerde kullanılan otomasyon sistemlerinde bir kontrol panosundan diğer kontrol panolarına ya da kontrol edilecek ekipmanlara dataların aktarılması gerekmektedir. Bu aktarım için gerekli kablolar kullanılan kontrolcü cihazı tipine veya modeline göre değişiklik göstermektedir. Makine sökme işleminde karşımıza çıkabilecek, makine sökerken ve kurrulum esnasında dikkat edilmesi gereken kablo tipler ve hassasiyet seviyeleri aşağıda belirtilmiştir.

Kablo Tipi

Hassasiyet

1

Fiber Optik Kablolar

Çok Yüksek

2

Koaksiyel Kablolar

Yüksek

3

Cat5

Yüksek

4

Cat6

Yüksek

5

Standart Data Kabloları

Normal

 

Makine Taşıma Esnasında Gerekli Olacak Konteyner Ölçüleri

Makine söküldükten sonra taşınması için gerekli olabilecek konteyner ölçüleri aşağıda belirtilmiştir. Eğer taşıma işlemi konteyner ile olacaksa mutlaka makine sökme işlemleri bu konteynerlara göre yapılmalıdır.

20’DC Konteyner

Uzunluk

5.897mm

Genişlik

2.348mm

Yükseklik

2.390mm

Kapı Açılışı

Genişlik

2.336mm

Yükseklik

2.280mm

Ağırlık

Maksimum Yükleme

20.240kg

 

40’DC Konteyner

Uzunluk

12.031mm

Genişlik

2.348mm

Yükseklik

2.390mm

Kapı Açılışı

Genişlik

2.336mm

Yükseklik

2.280mm

Ağırlık

Maksimum Yükleme

28.750kg

 

 


Facebook Twitter Google+ LinkedIn Pinterest Addthis